BM çevre raporu, dünya mercan resifleri yüzyılın sonuna kadar tükenebilir. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), sera gazı emisyonlarında ciddi düşüşler olmadığı sürece, dünyadaki mercan resifleri her birinin yüzyılın sonuna kadar beyazlaşabileceği konusunda uyarıda bulundu.
İnsanlık, iklimin okyanuslar üzerindeki etkisi için kömür madenindeki kanarya olan bu ekosistemin yörüngesini çok geç olmadan değiştirmek için kanıta dayalı aciliyet, hırs ve yenilikle hareket etmelidir. Mercan resifleri inanılmaz derecede önemlidir ve çok çeşitli deniz yaşamını sürdürür. Ayrıca kıyı şeritlerini dalgalar ve fırtınalardan kaynaklanan erozyonlardan korurlar, karbon ve azotu batırırlar ve besin maddelerinin geri dönüştürülmesine yardımcı olurlar. Kayıpları yalnızca deniz yaşamı için değil, aynı zamanda küresel olarak onlardan doğrudan veya dolaylı olarak yararlanan bir milyardan fazla insan için de yıkıcı sonuçlar doğuracaktır.
Mercan ağartma

Su sıcaklıkları yükseldiğinde mercanlar dokularında yaşayan canlı mikroskobik algleri dışarı atarlar. Bu fenomene mercan ağartma denir. Yine de ağartılmış mercanlar hala yaşıyor ve koşullar düzelirse yosunlarını iyileştirebilirler. Bununla birlikte, kayıp onları artan stres altına sokar ve ağartma devam ederse mercanlar ölür. Son küresel ağartma olayı 2014’te başladı ve 2017’ye kadar uzadı. Pasifik, Hint ve Atlantik okyanuslarına yayıldı ve şimdiye kadar kaydedilen en uzun, en yaygın ve yıkıcı mercan ağartma olayıydı.
UNEP, Gelecekteki Mercan Beyazlatma Koşulları Öngörüleri raporunda mercan ağartma ve iklim değişikliği arasındaki bağlantıların ana hatlarını çiziyor. İki olası senaryoyu varsayar: ağırlıklı olarak fosil yakıtların yönlendirdiği dünya ekonomisinin bir “en kötü durum senaryosu”; ve ülkelerin karbon emisyonlarını yüzde 50 sınırlama taahhütlerini aştıkları bir “yolun ortası”. Fosil yakıt ağırlıklı senaryoya göre, rapor, dünyadaki resiflerin her birinin yüzyılın sonunda beyazlayacağını tahmin ediyor ve üç yıl önce yayınlanan tahminlerden dokuz yıl önce, ortalama 2034 yılına kadar yıllık şiddetli beyazlaşma meydana geliyor.
Rapor, bu durumun resiflerin geri dönüşü olmayacağı noktasını işaret ederek gıda, kıyı koruma, ilaçlar ve eğlence fırsatları da dahil olmak üzere bir dizi ekosistem hizmetini sağlama yeteneklerinden ödün vereceği konusunda uyarıyor. UNEP, ülkelerin “yolun ortası” senaryosuna ulaşması durumunda, şiddetli ağartma on bir yıl ertelenebilir, 2045’e kadar uzatılabilir.
‘Eskisinden daha korkunç’ mercan resifleri sorunu

Amerika Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nden (NOAA) bir mercan araştırmacısı olan raporun baş yazarı Ruben van Hooidonk, “üzücü olan, tahminlerin öncekinden daha da kötü olması” dedi. “Bu, bu resifleri kurtarmak için gerçekten karbon emisyonlarımızı azaltmaya çalışmamız gerektiği anlamına geliyor. Bu rapor, düşündüğümüzden daha da kötü olduğu için bunu daha da acilen yapmamız ve daha fazla önlem almamız gerektiğini gösteriyor. ” UNEP’e göre mercanların değişen sıcaklıklara nasıl alıştığı tam olarak bilinmemekle birlikte, raporda bu adaptasyonların olasılığını 0.25 santigrat derece ile 2 santigrat derece arasında bir ısınma varsayarak inceliyor.
Her çeyrek derecelik adaptasyonun, öngörülen yıllık ağartmada olası bir yedi yıllık gecikmeye yol açtığını buldu: Bu, mercanların 1 derece Santigrat dereceye adapte olabilirlerse şiddetli ağartmadan 30 yıllık bir erteleme alabilecekleri anlamına geliyor. Bununla birlikte, insanlık mevcut sera gazı emisyonlarına ayak uydurursa, mercanlar 2 santigrat derece adaptasyonla bile hayatta kalamaz. Van Hooidonk, “Bu, adaptasyonda bile gösterdiği şey, restorasyon çabalarını yapabileceğimiz ve mercanları canlı tutabileceğimiz (nerede) bu konumlara zaman kazanmak için emisyonlarımızı azaltmamız gerekiyor” dedi.