Eski Cumhuriyet gazetesi editörü Can Dündar hakkında siyasi amaçlı olarak nitelendirilen suçlamalara gıyaben karar verildi.
Tanınmış gazeteci, hukuk ekibinin siyasi güdümlü olarak nitelendirdiği terörle ilgili suçlamalardan gıyaben 27 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı. 2016’da Almanya’ya kaçmadan önce Türkiye’nin Cumhuriyet gazetesinin editörlüğünü yapmıştır. Can Dündar, daha önce İstanbul’daki bir casusluk mahkemesi ve silahlı terör örgütüne yardım etmekten suçlu bulundu.
Avukatları, önceden yazılı bir açıklamada “önceden kararlaştırılmış, siyasi bir kararı meşrulaştırmak için bir uygulamanın parçası olmak istemiyoruz” dedi. Çarşamba günkü son duruşmaya katılmayı reddetti.
Can Dündar adına karara itiraz edecekler
“Benim davamdaki kararın daha dava bitmeden ne olacağını bilmemiz üzücü ve tuhaf. Artık Türkiye’de kendinizi savunmanın bir yolu yok çünkü yargıçlara ve yargıya güvenilemez ”dedi. Guardian’a konuşan Dündar; “Türk hükümetinin buraya bir gazeteciyi çok sert bir şekilde cezalandırarak gönderdiği mesaj, ‘Hassas konuları ele alırsanız başınıza gelecek olan budur’ şeklindedir. Korkum, bu kararın halen Türkiye’de bulunan gazetecileri işlerini yapmaktan daha da caydırması. ” şeklinde açıklama yaptı.
Dündar, gazeteciliğiyle ilgili “gizli bilgileri casusluk amacıyla güvence altına almaktan” 18 yıl dokuz ay, Ankara’nın 2016 darbe girişiminden sorumlu tuttuğu sürgündeki din adamı Fethullah Gülen’in takipçilerine yardım etmekten de sekiz yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırıldı . Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın sesli eleştirmenlerinden Dündar, son dönemde Türk devletinin muhalefet baskısına kapılan binlerce Türk gazeteci, siyasetçi, akademisyen, avukat ve memurun en tanınmışlarından biridir. Eleştirel medya kuruluşları ya kapatıldı ya da Erdoğan’ın iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile bağlantılı kişiler tarafından satın alındı. Cumhuriyet personelinin neredeyse yarısı hapse atıldı . Hükümet, Türkiye’deki mahkemelerin bağımsız olarak işlediğini ve eylemlerinin ülkenin karşı karşıya olduğu ciddi tehditler tarafından gerekçelendirildiğini savunuyor.
Cumhuriyet’in Ankara büro şefi Can Dündar ve Erdem Gül, ilk olarak 2015 yılında tutuklandılar ve Türk istihbarat servisleri tarafından işletilen kamyonlarla Türkiye’nin güney sınırındaki Suriyeli savaşçılara silah nakledildiği iddiasıyla ilgili haberleri kırmaktan beş yıl hapis cezasına çarptırıldılar . Haber, o sırada kamyonların Suriye’ye yardım taşıdığını söyleyen Erdoğan’ı çileden çıkardı ve bu haberi yayınladığı için Cumhuriyet’in “yüksek bir bedel ödeyeceğine” söz verdi. Türkiye o zamandan beri dört sınır ötesi operasyon başlattı ve Suriye iç savaşında savaşan militan grupların şemsiyesini açıkça destekliyor. İkili daha sonra temyiz edilmek üzere serbest bırakıldı, ancak Dündar, “devletin güvenliğiyle ilgili gizli belgeleri elde etmek ve ifşa etmek” suçundan yine yaklaşık altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. O duruşma sırasında mahkeme binası önünde bir saldırgan tarafından vuruldu ancak yaralanmadan kurtuldu.
Bozulan mahkumiyet tekrar karara bağlandı

Yargıtay, 2018’de Dündar ve Gül’ün mahkumiyetlerini bozdu, ancak İstanbul’daki bir mahkeme aynı yılın Mayıs ayında duruşmasına yeniden başladı. Türk makamları, Dündar’ın Almanya’dan iadesini talep etmiş ve Ekim ayında Türkiye’deki mal varlığını dondurmuştu. Gazetecileri Koruma Komitesi’nin geçtiğimiz hafta yayınladığı yıllık küresel raporuna göre Türkiye, dünyanın en iyi medya çalışanı hapishaneleri arasında Çin’den sonra ikinci sırada yer aldı. Rapor, Türkiye’de 2020’de 37 gazetecinin tutuklandığını ortaya çıkardı – darbe girişimi sırasında 2016’da tutuklanan sayının yarısından azı. Dündar, “Artık Türkiye’de hapiste değilim ama eşim ve ben hala çok ağır bir bedel ödedik” dedi. “Sahip olduğum her şey gitti. 40 yıllık gazetecilikten sonra yeniden başlamalıyız. Gerçeği savunmak için ödememiz gereken bedel bu. “
Kaynak: https://www.theguardian.com/world/2020/dec/23/turkey-sentences-journalist-can-dundar-27-years-jail