DOLAR 32,3599 0.12%
EURO 35,0680 -0.16%
ALTIN 2.322,810,16
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tanıtım Yazısı

Tanıtım Yazısı

İş Güvenliği Uzmanı Kimdir?

ABONE OL
Ocak 20, 2023 11:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İş Güvenliği Uzmanı Kimdir?

İş güvenliği uzmanı, işyerlerinde yaşanabilecek kazaların önlenmesi, çalışanlar için güvenli çalışma alanlarının oluşturulması gibi konularda bakanlıkça yetkilendirilmiş iş güvenliği uzmanı belgesine sahip kişilerdir. Günümüzde iş güvenliği uzmanı olmak isteyenlerin sayısı oldukça fazladır. Eğitimlerini tamamlayarak iş güvenliği uzmanı unvanına sahip olan kişiler iş yerlerinin denetimi ve çalışma şartlarının güvenilirliğini de kontrol etmektedir. ESGO ekibi olarak bu yazımızda iş güvenliği uzmanı kimdir konusu hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

İş Güvenliği Uzmanlarının Sorumlulukları Nelerdir?

İş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken bazı sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklar aşağıdaki gibidir:

  • İş yerlerinde yapılan veya yapılacak çalışmaların iş güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun devamlılığını sağlamak için işverene rehberlik yapmak
  • İş güvenliği konusunda risk değerlendirmesi yaparak işverene önerilerde bulunmak
  • İşyerindeki çalışma ortamının gözetimini yapmak
  • Olası kazaların planlamasını yaparak uygun önlemlerin alınmasını sağlamak
  • İlk yardım ve acil müdahale gerekebilecek durumların organizasyonu için ilgili diğer birim ve kuruluşlarla iş birliği yapmak
  • Çalışanlar için iş güvenliği eğitimleri vermek ve bu eğitimleri mevzuata uygun planlamak
  • İşyeri hekimiyle birlikte olası kazaları planlamak ve meslek hastalıkları ile ilgili değerlendirme yapmak
  • Tehlikeli olayların tekrarlanmasını önlemek amacıyla inceleme ve araştırma takibi yapmak

İş Güvenliği Uzmanlık Belgeleri

Son dönemde iş güvenliği uzmanı olmak isteyen adayların sayısı oldukça artmıştır. İş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişilerin iş güvenliği uzmanlık belgesine sahip olması gerekmektedir. ESGO aracılığıyla iş güvenliği uzmanlık eğitimleri almak oldukça kolaydır. İşyerinin tehlike sınıfına göre üç farklı türde iş güvenliği uzmanlık belgesi alınabilmektedir. Bu belgeler aşağıdaki gibidir:

  • A sınıfı iş güvenliği uzmanlık belgesi
  • B sınıfı iş güvenliği uzmanlık belgesi
  • C sınıfı iş güvenliği uzmanlık belgesi

A sınıfı iş güvenliği uzmanlık belgesine sahip olan kişiler, bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler. B sınıfı iş güvenliği uzmanlık belgesine sahip olan kişiler az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, C sınıfı iş güvenliği uzmanlık belgesine sahip olan kişiler ise az tehlikeli sınıflarda görev alabilirler. İş güvenliği uzmanları görevlerini aşağıda belirtilen sürelerde yaparlar:

  • Az tehlikeli sınıfta yer alan iş güvenliği uzmanları, çalışan başına ayda en az 10 dakika görev yapmak zorundadır.
  • Tehlikeli sınıfta yer alan iş güvenliği uzmanları, çalışan başına ayda en az 20 dakika görev yapmak zorundadır.
  • Çok tehlikeli sınıfta yer alan iş güvenliği uzmanları ise çalışan başına ayda en az 40 dakika görev yapmak zorundadır.

ESGO aracılığıyla A, B ve C sınıfı iş güvenlik uzmanlığı eğitimleri almak mümkündür. A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi toplam 180 saattir ve derslerin tamamı uzaktan eğitim şeklinde işlenir. İlk 90 saatlik kısım ESGO uzaktan eğitim sistemine yüklenmiş olan ve 24 saat erişim imkânı bulunan asenkron derslerden oluşmaktadır. Devamındaki 90 saat online olarak Zoom uygulaması üzerinden deneyimli ESGO eğitmenleri eşliğinde işlenir. Teorik eğitim kısmı tamamlandıktan sonra katılımcıların iş güvenliği uzmanının bulunduğu bir işletmede 40 saatlik uygulama eğitimi (staj) yapmaları gerekir. Daha sonra ÖSYM tarafından düzenlenen sınava başvurarak 70 puan ve üzerinde başarı elde eden katılımcılara T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı belgesi düzenlenir. B ve C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimleri de A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi ile aynı şekildedir.

ESGO ekibi olarak bu yazımızda, iş güvenliği uzmanı kimdir konusunu ele aldık. İş güvenliği uzmanı olmak ve eğitimlerimize katılmak için web sitemiz “hemen başvur” bölümü üzerinden form doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hizmetlerimiz daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.​

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.